Brexit i Trump: Està canviant el món?

Experts en ciència política constaten una creixent desglobalització pel fracàs en les solucions polítiques durant la crisi.


13.11.2016 


El món ha viscut una transformació espectacular en les últimes dècades fins al punt que la globalització semblava imparable. Fins ara. El referèndum del Regne Unit a favor de la sortida de la Unió Europea -el famós Brexit- o la recent i també inesperada victòria del republicà Donald Trump a la presidència dels EUA, en són alguns exemples. I són tan reals, encara que costi de creure, que cal preguntar-se si alguna cosa està canviant en aquest món.




Experts en ciència política com en Pau Canaleta i en Xavier Pastor, ho valoren com una "desglobalització", un "tancament dels països" que tornen cap al "proteccionisme". Els motius són varis, però en destaquen la incapacitat dels partits polítics tradicionals per evitar la crisi i les seves conseqüències. I com que no se n'han sortit, això ha dut a una crisi del sistema on les noves figures emergents utilitzen fórmules antigues i que "funcionen", com "replegar-se". Sintonitzen així amb el "malestar" de la població que, davant la previsió de mantenir els ajustos i polítiques de sempre, opten per allò que "els fa menys por i sentir-se més segurs": mirar cap a dins i rebutjar allò de fora.

Comentaris